Likör çocukluğum boyunca her bayramda evimizde çikolata ile birlikte konuklara ikram edilirdi. Genellikle evimizde Nane Likörü, Portakal Likörü ve Vişne Likörü mutlaka olur bazen bunun yanında başka çeşitler de olmak üzere birkaç çeşit likör alınır, yanında draje çikolata ve badem şekeri ile ikram tamamlanırdı. Her bayram öncesi çocuklara yeni giysiler ayakkabılar alınırken likör de hiç unutulmazdı. Ne yazık ki son zamanlarda bu adetler de giderek azaldı, ama annemin evinde her bayram likör ikramı devam ediyor. Şu anda 101 yaşında olan ve İstanbul'da doğmuş ve büyümüş olan dünya güzeli halam onun gençliğinde bayramlarda likör yerine konyak ve yanında da Beyoğlu'nda Lebon Pastanesi'nden alınmış lokum ikram edilirdi diye anlattı. Nereden nereye yıllar geçtikçe gelenekler de değişiyor.
Taze vişne zamanı her yıl mutlaka likör yaparım. Bu likör yapımını ise 1930'ların sonunda Slovenya'dan yola çıkıp ilk geldiği Türkiye'de aşık olup evlenen ve ömrünün sonuna dek Ankara'da yaşayan yeğenimin anneannesi Katherina teyzeden öğrenmiştim. Işıklar içinde uyusun harika pastalar, bisküviler ve likörler yapardı..
Malzeme:
Taze vişne zamanı her yıl mutlaka likör yaparım. Bu likör yapımını ise 1930'ların sonunda Slovenya'dan yola çıkıp ilk geldiği Türkiye'de aşık olup evlenen ve ömrünün sonuna dek Ankara'da yaşayan yeğenimin anneannesi Katherina teyzeden öğrenmiştim. Işıklar içinde uyusun harika pastalar, bisküviler ve likörler yapardı..
Malzeme:
- Taze vişne (yaklaşık 1 kg)
- Toz şeker
- 4-5 adet karanfil
- 1-2 çubuk tarçın
- Saf ispirto veya içilecek alkol
Yapılışı:
Vişnelerin çekirdekleri çıkartılır ve bir kavanozun 2/3 sine doldurulur. Kalan 1/3'lük kısmına ise toz şeker konulur. Şişeye ayrıca karanfil ve kabuk tarçın eklenir kavanozun kapağı kapatılarak güneşte 1 ay kadar bekletilir. Arada bir kavanoz sallanarak şekerin erimesi ve iyice karışması sağlanır. Bu süre içinde vişne alkollenmeye başlar. Kavanozdaki vişne ve vişne suyuna damak tadına uygun olarak saf ispirto eklenir. Böylece hazırlanan likör şişelere aktarılır. İkram edilirken kadehin içine 1-2 tane vişne tanesi eklenirse görsel olarak hoş oluyor. Bu arada kalan vişnelere arada sırada saf ispirto eklenirse likörümüz çoğalacaktır. Yani TÜKENMEZ :))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder