22 Kasım 2012 Perşembe

HAMSİ TURŞUSU

Hamsi turşusunu ODTÜ den eski bir arkadaşım Zekai Akay'dan öğrenmiştim ve o gün bugündür de her hamsi mevsimi birkaç kere yapıyorum.

Malzemeler:

  • 1 kg hamsi
  • 1 çay bardağı tuz
  • 1 çay bardağı sirke
  • 2 limon
  • 1 su bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Hamsileri güzelce kafası ve kılçığı da kalmayacak şekilde temizleyelim. Sadece filetosu kalacak. balıkları derince bir kaba koyup su ile dolduralım ve bu tası lavabonun içine oturtalım üzerinden incecik su akacak şekilde musluğu açalım ara sıra karıştırarak balıkların kanını iyice akıtmak için 1-2 saat suda kalmasını sağlayalım. Bu süre sonunda tamamen beyazlaşan balıkları tuz, sirke ve sudan oluşan karışıma koyalım ve üzerini tamamen kaplayana kadar su ile tamamlayalım. Böylece de yaklaşık 2 saat tuzlu ve sirkeli suda bekletelim balıklar kendi kendine tuz ile pişecek. Sonrasında tamamen beyazlaşınca yenilebilir hale gelmiş demektir. Bunu süzgece alıp iyice süzelim ancak kesinlikle su tutulmayacak kendi tuzlu ve sirkeli hali ile süzülecek. Bunun içine 1 su bardağı zeytinyağını katarak balıkların her yerine bulaşmasına yardımcı olalım. Daha sonra cam bir saklama kabına aralarına ince limon dilimleri koyarak balıkları dizin. Böylece buzdolabında 8-10 gün kalabilir ancak daha uzun süre kalmasını isterseniz daha fazla tuz ekleyebilirsiniz.

Servis yapacağınız zaman bu kaptan çıkarıp servis tabağına koyduktan sonra dereotu ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder