ZEYTIN YAPIMI
Zeytin benim icin en kutsal meyvalardandir. Zeytinsiz ve zeytinyagsiz bir hayat düsünemiyorum. Bu nedenle Didim`deki evimizin bahcesindeki 3 zeytin agaci benim icin cok önemli. Yaz mevsimi sona ererken zeytinleri ellerimle toplayip salamura yapmak benim icin büyük zevk. Üstelik asagida anlattigim sekilde salamuralarinizi hazirlayip 1 yil sonra bile yiyebilirsiniz. Ben gecen yaz hazirladigim salamurlardan 5 er litrelik 6 kavanozu iyice kapatip yazlikta biraktim ve bütün yaz afiyetle yedik.
Zeytinleri toplayip (ki bahcesinizde yoksa elbette pazara gidip alacaksiniz) ince uclu bir bicak yardimi ile cekirdegine degmeden cizeceksiniz. Bu zeytinleri kavanoza koyup üzerini gececek miktarda iyi su ile (bu özellikle önemli bir detayklorlu su bozuyor) dolduracaksiniz suyunu hafta 1 veya 10 günde bir degistireceksiniz yaklasik 1-1.5 ay sonra zeytininizin aciligi gidecektir. Damak tadiniza uygun bir hale geldiginde 1 litre suya 1 cay bardagi tursu tuzu (iri dogal tuz), 10 gr limon tuzu ve 1 cay bardagi bitkisel yag (zeytin yagi degil) ekleyip bir süre daha bekletin. Tuz ve limon da zeytine tadini gecirdiginde yemege hazir hale gelmistir. Iste o zaman zeytinlerinizi yiyeceginiz miktarda bu salamuranin icinden alip zeytinyagi ekleyerek afiyetle yiyebilirsiniz.
Zeytin benim icin en kutsal meyvalardandir. Zeytinsiz ve zeytinyagsiz bir hayat düsünemiyorum. Bu nedenle Didim`deki evimizin bahcesindeki 3 zeytin agaci benim icin cok önemli. Yaz mevsimi sona ererken zeytinleri ellerimle toplayip salamura yapmak benim icin büyük zevk. Üstelik asagida anlattigim sekilde salamuralarinizi hazirlayip 1 yil sonra bile yiyebilirsiniz. Ben gecen yaz hazirladigim salamurlardan 5 er litrelik 6 kavanozu iyice kapatip yazlikta biraktim ve bütün yaz afiyetle yedik.
Zeytinleri toplayip (ki bahcesinizde yoksa elbette pazara gidip alacaksiniz) ince uclu bir bicak yardimi ile cekirdegine degmeden cizeceksiniz. Bu zeytinleri kavanoza koyup üzerini gececek miktarda iyi su ile (bu özellikle önemli bir detayklorlu su bozuyor) dolduracaksiniz suyunu hafta 1 veya 10 günde bir degistireceksiniz yaklasik 1-1.5 ay sonra zeytininizin aciligi gidecektir. Damak tadiniza uygun bir hale geldiginde 1 litre suya 1 cay bardagi tursu tuzu (iri dogal tuz), 10 gr limon tuzu ve 1 cay bardagi bitkisel yag (zeytin yagi degil) ekleyip bir süre daha bekletin. Tuz ve limon da zeytine tadini gecirdiginde yemege hazir hale gelmistir. Iste o zaman zeytinlerinizi yiyeceginiz miktarda bu salamuranin icinden alip zeytinyagi ekleyerek afiyetle yiyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder