Bugün Almanya´daki son hafta sonum...Öbürgün Istanbul´a gidiyorum birkac ay Türkiye´de olacagim. Aslinda diyete baslamistik ama gitmeden ben yine hamur acma havasina girip sabah sabah hamur mayalayiverdim.. Sonucta ayni hamur ile 3 degisik ürün ortaya cikti.. Pita, Pide ve de Yaglama:)))
Malzemeler:
Hamur icin:
* 1 su bardağı ılık süt
* 1 su bardağı ılık ayran
* Yarim paket yas maya
* 1 corba kaşığı zeytinyağı.
* 1 tatlı kaşığı tozşeker.
* 1 silme tatlı kaşığı tuz
* Aldigi kadar un (Yaklasik 1 kg)
Ici icin: (Hamurun tamami pide veya yaglama olacaksa bu miktarad ic hazirlamalisiniz aksi halde daha az miktarda yaoabilirsiniz)
* 1/2 kg Kiyma
* 1 büyükce Kuru Sogan
* 3-4 dis Sarmisak
* 3-4 adet Sivri Biber
* Yarim demet Maydanoz
* 1 corba kaşığı zeytinyağı
* 1 corba kasigi salca veya 2 domates
* Tuz ve karabiber
Yapılışı:
Süt
ve ayrani karıştırın. Icine mayayi elinizle parcalayip ekleyin ve
tozsekeri koyun bunu güzelce maya eriyene kadar karistirin. Daha sonra
un ve şekeri sütlü karışıma azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur
elde edene kadar yaklasik 10-15 dk. yoğurun. Hamurunuz elinize
yapışmayacak hale gelecektir. Avucunuza 1-2 corba kasigi civarinda
zeytinyagi alip hamurun üzerine sürerek biraz daha yogurun. Üzerine
temiz bir bez örterek sicak bir yerde hamur 2 katina cikana kadar
bekletin. Sicak bir ortam yoksa firini 40 C de isitip
mayalandirabilirsiniz. Iyice kabarmis olan hamurunuzu, hafifce unlanmış
tezgahın üzerine alarak rulo yapın. Bu ruloyu bıçakla, önce 10 parçaya
bölün bunlari da 2 ye bölüp 20 adet yumruk büyüklügünde hamur bezesi
yapin. Bu bezeleri de tek tek yoğurup unun üzerinde bekletin bi yandan
bunlar mayalanirken pide ve yaglama icin ic hazirliginizi yapin.
Icini
yaparken öncelikle tavada ince dogranmis sogan ve sarmisak ve yesil
biberi yagda kavurun icine kiymayi ekleyin onu da kavurduktan sonra
icine domatesleri küp küp kesip (veya salcayi direkt olarak) kiymaya
ekleyin. Üzerine az tuz ve karabiber ekleyin. En son olarak maydanozlari
ekleyip iyice karistirin ve sogumaya birakin.
Fırınınızı 220ºC ye getirin. Bir yandan isinirken pidelerinizi hazirlayin. (Yaglama yapacaksaniz firini kullanmayacaksiniz büyükce bir teflon tava isinizi görecektir)
Pide icin hamuru yuvarlak degil uzunca acin, ortasina kiymali ici koyduktan sonra kenarlarini kapatip iki ucunu da yapistirin.
Yaglama
icin ise hamuru daha ince ve yuvarlak acip yarisina ic malzemesini
koyup diger tarafini üzerine kapatin bir tabak yardimi ile kenarini
kesin ve birbirine yapismasini saglayin.
Pita icin ise hamurunuzu yaklasik 15 cm capinda yuvarlak acip kenara alin.
Dilerseniz benim gibi ayni hamurdan hem Pita, hem Pide hem de Yaglama yapabilirsiniz o zaman kiymali ici daha az yapacaksiniz.
Pita
veya Pidelerinizi yagli kagit koydugunuz firin tepsisine koyarak 2 ser 3
er tepsinize ne kadar sigiyorsa pisirin. Pideler firindan cikinca hamur
kisimlarina tereyagi süreceksiniz:) Pitalarin ortasi ise sisiyor
firindan ciktiktan hemen sonra veya daha sonra icine istediginiz ici
koyup yiyebilirsiniz:)
Yaglama
icin ise teflon tavada yag koymadan her iki tarafini cevirerel pisirin.
Pisen yaglamalari tabaga alin. Yiyeceginiz zama tekrar isitip
üzerlerine tereyagi sürüp afiyetle yiyin:)
Pide
ve Yaglama icin peynirli, ispanakli, otlu vb cesitli icler
hazirlayabilir degisik tatlar elde edebilirsiniz.. Afiyet olsun:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder